SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego
puszka pomidorów
mały koncentrat pomidorowy
kilka pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
makaron lazania*
60 dag żółtego sera
Ser Gouda w plastrach
sól, pieprz, bazylia, oregano
oliwa z oliwek
szkl. mleka
4 łyżki mąki
4 łyżki masła
* makaron zrobiłyśmy same, przepis znajdziecie tutaj
PRZYGOTOWANIE:
Sos beszamelowy:
W małym rondelku rozpuszczamy masło, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Po dokładnym rozmieszaniu wlewamy mleko i gotujemy (cały czas mieszając, ofc), aż sos zgęstnieje na jednolitą masę.
Sos bolognese:
Na patelni szklimy wcześniej posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy przyprawione według uznania mięso. Podsmażamy całość rozdrabniając mięso na małe kawałeczki. W między czasie przygotowujemy bazę do sosu. Pomidory, zarówno te w puszce, jak i pokrojone, oraz koncentrat wrzucamy do garnka i gotujemy. Oczywiście, trzeba to wszystko doprawić solą, pieprzem i ziołami wszelkiej maści. Gdy mięsko będzie lekko przyrumienione wrzucamy je do pomidorowego sosu i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Et voila! Macie teraz najsmaczniejszą lasagne świata! Przynajmniej w naszym mniemaniu ;) Życzymy smacznego i czekamy na komentarze, może będziecie mieć dla nas jakieś ciekawe rady.
Pozdrawiamy, Paula i Zuzia
Super przepis na lasagne
OdpowiedzUsuńDziękuje i zabieram się za robotę
Proszę bardzo, mam nadzieje, że smakowała :)
UsuńWyśmienite! Super robota dziewczyny, tak trzymać, Pozdrawiam Marynarz Miłosz
OdpowiedzUsuń