sobota, 2 sierpnia 2014

Domowy makaron do lasagne

Najlepszy makaron to ten domowy, dlatego warto poświęcić chwilę na zapoznanie się z naszym niezwykle prostym przepisem :)

SKŁADNIKI:
3 szkl. mąki przennej 
4 jaja
szczypta soli
woda

PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek i wbijamy do niego jajka i sól. 


Zagniatamy ciasto, aż składniki dokładnie się wymieszają, a ciasto będzie twarde, jednolite i elastyczne. 


Jeżeli ciasto jest za twarde możemy dodać odrobinę wody, w przypadku rzadkiego ciasta dodajemy więcej mąki. Po ugnieceniu zostawiamy ciasto na kilka minut.


Wałkujemy bardzo cienko (1-2mm), znowu dajemy naszemu makaronowi odpocząć i nieco wyschnąć (ok.15 min). Gotujemy ok. 2 min w osolonej wodzie. 


Smacznego! 

Przepis na lasagne z domowym makaronem --> tutaj






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz