SKŁADNIKI:
6 jajek500 g twarogu chudego
15 łyżek otrębów owsianych
9 łyżek otrębów żytnich
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli, pieprzu ziołowego i kurkumy (dla koloru)
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka mąki owsianej (ja użyłam domowej, czyli zmiksowanych płatków owsianych)
Opcjonalnie: zółtko/ser na wierzch, odrobina oliwy (nie będą się przyklejać do blaszki)
PRZYGOTOWANIE:
Mieszamy wszystkie składniki. Formujemy małe kulki (wielkości czubatej łyżki ciasta) i pieczemy 30 min w 160° C.
Z tej ilości ciasta wychodzi ok. 15 bułeczek.
PS. Nadają się do mrożenia. Nie polecam jedzenia dużej ilości na raz ze względu na ilość błonnika.
Nie znam takich bułeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Więc może warto spróbować :)
UsuńWitam, ile kalorii znajduje się w 100g. ?
OdpowiedzUsuńkurczę, zrobiłam je ale nie wyszły mi takie ładne kulki tylko się rozlaly po całej blaszce i się z tego zrobiła jedna prostokątna cienka buła. chyba ciasto za rzadkie było, bo nie wiem co innego...
OdpowiedzUsuńPewnie tak,mi się nigdy coś takiego nie zdażyło. Może na przyszłość spróbuj robić bułeczki w formie lub papierkach do muffinek, wtedy powinny zachować kształt :)
UsuńDziś było podejście drugie, tym razem się udały doskonale. Masa była wyraźnie gęstsza niż poprzednim razem. Chyba wtedy dawałam za płaskie łyżki otrąb :). Są pyszne, dziękuję za przepis i pewnie nieraz tu jeszcze wrócę!
UsuńBardzo mnie to cieszy, polecam się na przyszłość :))
Usuń