niedziela, 6 marca 2016

Kukurydziane, bezglutenowe bułeczki





SKŁADNIKI:

400 g mąki kukurydzianej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju słonecznikowego
1-2 łyżeczki soli


PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre (użycie miksera nie jest konieczne). Po dokładnym wymieszaniu składników przelewamy mokre do suchych i mieszamy. Ciasto powinno być zwarte, przyjemne w dotyku i lekko klejące. Ja z przygotowanej masy utworzyłam małe kuleczki i wsadziłam je do wysmarowanej tłuszczem blaszki do muffin, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby zrobić nieco większe bułki, albo nawet chleb kukurydziany, zachęcam do eksperymentów :)
Pieczemy 30 minut w 200 stopniach, z przepisu wychodzi 12 sztuk bułeczek.



Zachęcam także do wypróbowania przepisu na bezglutenowe bułeczki z mąki ryżowej. Na zdjęciu niżej porównanie bułek kukurydzianych i ryżowych:


Przepis bierze udział w akcji:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz