niedziela, 29 maja 2016

Duszony schab w marynacie miodowo-musztardowej


SKŁADNIKI:
Porcja dla 1-2 osób
Marynata:
2 czubate łyżki musztardy Dijon
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli

4-5 plastrów schabu (ok. 360 g)
płatki czosnku (może być też świeży)
sos sojowy 1/2 łyżki
4 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
szczypta pieprzu



PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm, obtaczamy go w marynacie i odstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. Po tym czasie smażymy na średnim ogniu, na oliwie, z obu stron na złoty kolor (uwaga, może pryskać!). Mięso zalewamy szklanką wody, dodajemy: ziele angielskie, liście laurowe, sos sojowy, czosnek, pieprz. Mieszamy wszystko i dusimy pod przykryciem godzinę. Co jakiś czas sprawdzamy ilość płynu na patelni i gdy wszystko wyparuje dolewamy pół szklanki wody, czynność powtarzamy ok. 2 razy. Jeżeli mięso nie jest kruche to gotujemy je chwilę dłużej. Mięso dobrze komponuje się z puree ziemniaczanym (ziemniaki, masło, koper). U mnie podane także z domową lemoniadą.
Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. proste i pyszne :) takie rzeczy to ja lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za pierwszym razem mięso wyszło zbyt twarde, ale dziś było duszone dłużej i jest idealne. Marynata najlepsza z najlepszych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie cały trud w przygotowaniu takiego mięska to cierpliwość, żeby było idealne trzeba trochę poczekać :) Marynatę też uwielbiam i polecam wypróbować ją z innymi rodzajami mięs.

      Usuń