Jako, że święta coraz bliżej, dzisiaj przepis na pierniczki :)
Rok w rok, razem z babcią piekłam nasze rodzinne, tradycyjne pierniczki. W tym roku postanowiłam zrobić coś nowego
(jako, że wszyscy mieli już serdecznie dość twardych jak kamień pierników mojej babci) i tak oto powstał ten przepis. Jest to zmodyfikowana wersja pierników ze strony kotlet.tv.
Pierniczki są naprawdę proste do zrobienia, choć nieco pracochłonne.
Zapraszam do czytania :)
SKŁADNIKI:
Ciasto na pierniki:2,5 szklanki mąki
1 jajko
3/4 szklanki miodu
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka masła
2 łyżki przypraw do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 6 łyżek wody
2-3 łyżki kakao
Nadzienie:
Marmolada wieloowocowa
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
ok. 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty)
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być lepkie.
2. Rozwałkowujemy dwa płaty ciasta, na jeden nakładamy (w pewnych odstępach) powidła. Potem przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy i wycinamy kształty. W razie problemów odsyłam do bardzo szczegółowej instrukcji -> tutaj.
3. Pierniki układamy na blaszce do pieczenia.
Pieczemy ok. 15-20 min w temperaturze 180° C
Z przepisu wychodzi ok. 30-40 pierników (w zależności od wielkości foremek).
Po upieczeniu, pierniki smarujemy lukrem i wkładamy na 1-2 min do nagrzanego piekarnika. Ja dodatkowo ozdobiłam je posypką, ale nie jest to konieczne.
PS. Nie przesadzajcie z marmoladą bo pierniki mogą się nie skleić.
Wesołych Świąt! :)
1 szklanka cukru pudru
ok. 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty)
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być lepkie.
2. Rozwałkowujemy dwa płaty ciasta, na jeden nakładamy (w pewnych odstępach) powidła. Potem przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy i wycinamy kształty. W razie problemów odsyłam do bardzo szczegółowej instrukcji -> tutaj.
3. Pierniki układamy na blaszce do pieczenia.
Pieczemy ok. 15-20 min w temperaturze 180° C
Z przepisu wychodzi ok. 30-40 pierników (w zależności od wielkości foremek).
Po upieczeniu, pierniki smarujemy lukrem i wkładamy na 1-2 min do nagrzanego piekarnika. Ja dodatkowo ozdobiłam je posypką, ale nie jest to konieczne.
PS. Nie przesadzajcie z marmoladą bo pierniki mogą się nie skleić.
Wesołych Świąt! :)
Wygląda bardzo apetycznie! Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńKocham pierniczki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/