piątek, 23 września 2016

Jemy sezonowo!-akcja kulinarna


Nie tylko lato jest pełne świeżych produktów. O każdej porze roku warto pamiętać o warzywach i owocach sezonowych, dzięki temu oszczędzimy wiele pieniędzy i zdrowia. Akcja kulinarna na durszlaku ma na celu dostarczyć wielu ciekawych pomysłów na wykorzystanie jesiennych przysmaków.



Co więc warto jeść jesienią?
Dynia-źródło wit. A, B1, B2, jest niskokalortczna i nadaje się do słodkich jak i słonych przetworów, ciast, zup, placków, pasztetów warzywnych
Cukinia-wit. A, D, B12, wapń, wit. C, magnez, żelazo
Bakłażan-wit. A, C, wapń; w wersji faszerowanej, zapiekanej, z fetą czy pomidorami, pycha!
Brokuły-zawierają dużo antyoksydantów, przydatne w walce z anemią, regulują poziom cukru we krwi
Inne warzywa kapuściaste: Rzepa, kapusta biała czy włoska, jarmuż, brukiew, kalafior, brukselka
Cebulowe: szalotka, szczypiorek, por, cebula i czosnek
Kalarepa
Buraki
Papryka-magnez, żelazo, wapń, witamina A, C; prawdziwa bomba witaminowa smaczna zarówno w wersji pieczonej, smażonej, duszonej jak i surowej
Bataty-znakomine źródło witaminy A
Jabłka, gruszki
Pigwa, Śliwki
Żurawina-wit. c, żelazo

Moje jesienne przepisy:
 

Post będzie aktualizowany w miarę pojawiania się nowych przepisów!


Jemy sezonowo! Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz