SKŁADNIKI:
3 duże marchewki
3-4 ziemniaki
czerwona cebula
masło czosnkowe/zwykłe *
przyprawy:
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, curry, cynamon, imbir, kurkuma
PRZYGOTOWANIE:
1. Marchewki i ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy i gotujemy na parze.
2. Cebulę kroimy i szklimy na maśle (najlepiej w garnku).
3. Do cebuli dodajemy marchew i ziemniaki oraz trochę masła. Podsmażamy przez chwilę. W tym samym czasie do wody z gotowania warzyw dodajemy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól (według uznania).
4. Warzywa zalewamy bulionem, dusimy przez kilka minut aż warzywa staną się bardzo miękkie.
5. Wrzucamy wszystko do blendera, miksujemy, doprawiamy do smaku: curry, cynamonem, imbirem i kurkumą.
Smacznego!
Ps. Masło czosnkowe można zrobić samemu, wystarczy wymieszać miękkie masło z kilkoma ząbkami czosnku, koperkiem i natką pietruszki (wszystko oczywiście należy poszatkować).
Pycha! :)
OdpowiedzUsuńprosto i pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kremy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Ja także, proste, szybkie, a jakie smaczne ;)
Usuń