poniedziałek, 22 czerwca 2015

Czekoladowa tarta z truskawkami





SKŁADNIKI
SPÓD:
400 g mąki pszennej
3 żółtka
80 g cukru pudru
150 g zimnego masła
80 g kakao
szczypta soli

KRUSZONKA:
50 g masła
100 g cukru pudru
150 g mąki

PIANKA:
2 budynie bez cukru w proszku (waniliowe lub śmietankowe)
4 białka
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki oleju

+ truskawki, masło do wysmarowania blachy, cukier puder do ozdoby

PRZYGOTOWANIE:
Wyrabiamy ciasto na spód, wkładamy zawinięte w folie na 30 min do lodówki. Mieszamy składniki na kruszonkę i wkładamy na taki sam czas do zamrażalnika.
Po schłodzeniu wykładamy rozwałkowane ciasto na formę do tarty wysmarowaną masłem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 min w 180 stopniach. Najlepiej na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać ryż żeby je obciążyć.
Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Ubijamy białka, później powoli (!) dodajemy cukier puder, następnie budyń i na koniec olej, delikatnie mieszając żeby nie zepsuć pianki (najniższe obroty miksera będą okej)
Na wystudzone ciasto nakładamy piankę, następnie przekrojone na pół truskawki. Wierzch posypujemy startą kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 min w temperaturze 170 stopni. Pod koniec można zwiększyć temperaturę żeby trochę przypiec wierzch na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





Przysmaki dla taty 5

Smacznego!





2 komentarze: