poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Wiosenna zupa z soczewicą i ciecierzycą




SKŁADNIKI:
1/2 szklanki suchej ciecierzycy
1/2 szklanki zielonej i czerwonej soczewicy
puszka pomidorów
2-3 szklanki bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 marchew
3 średniej wielkości ziemniaki
szklanka soku pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, chilli, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sos sojowy, bazylia, lubczyk, słodka papryka
do podania: szczypiorek, śmietana lub jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez ok. 12 H (zostawiamy na noc), wody powinno być co najmniej dwa razy więcej niż ziaren. Dzień później gotujemy cieciorkę z 2-3 szklankami wody (ok. 30 min), w tym czasie obieramy, myjemy, i kroimy w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę, wrzucamy do garnka, potem szatkujemy cebulę i czosnek i szklimy na oliwie z oliwek lub oleju, wrzucamy do gotującej się mieszanki. Po upływie tych 40 minut wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dodajemy zieloną soczewicę i gotujemy 10 min, potem wrzucamy czerwoną, pokrojone pomidory z puszki oraz sok pomidorowy. Gotujemy kolejne 10 minut. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy kilka szklanek wody ( ja zawsze w tym momencie dolewam dwie). W czasie gdy czekamy aż soczewica się ugotuje, możemy posiekać szczypiorek. Następnie doprawiamy zupę wyżej wymienionymi przyprawami. U mnie w ilości: 1/2 łyżeczki: pieprzu, chilli; łyżeczka: lubczyku, bazylii, pietruszki (suszonej), słodkiej papryki, szczypta soli i sos sojowy do smaku.Po przygotowaniu odstawiam garnek na kilka minut. Podaję z posiekaną zieleniną.Smacznego :)
PS. Na drugi dzień zupa może nieco zgęstnieć więc polecam wtedy dolać bulionu/wody/soku pomidorowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz