wtorek, 8 marca 2016

Najlepsze ciasto czekoladowe z bitą śmietaną


Z zewnątrz kruche, a w środku rozpływające się w ustach. Mocno czekoladowe, delikatne, puszyste... Najlepsze z owocami, bitą śmietaną lub lodami. Prawdziwe niebo dla fanów czekolady, a dodatkowo bez grama mąki. Czy ktoś jeszcze potrzebuje zachęty? :)


SKŁADNIKI:
150 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
60 g masła
4 jajka
1/2 szklanki cukru
łyżka cukru pudru
mąka i masło do formy
Dodatki: bita śmietana, powidła malinowe, lekko zmrożone owoce leśne

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Smarujemy blachę masłem i posypujemy mąką.
Roztapiamy czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej, dodajemy masło i łyżkę cukru pudru, mieszamy do idealnego połączenia składników. Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy 4 żółtka, mieszamy na gładką masę.
W osobnej misce ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Ostrożnie mieszamy pianę z masą czekoladową (łyżką lub ubijaczką/trzepaczką). Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej formy.
Całość umieszczamy w piekarniku na 30 min. Po wyłączeniu piekarnika otwieramy drzwiczki i zostawiamy w nim ciasto na kilka minut. Ciasto kroimy po wcześniejszym ostudzeniu.

bita śmietana: pamiętajcie aby śmietana była bardzo zimna i tłusta (najlepiej 30%), do śmietany dodajemy trochę cukru przed ubijaniem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz