Na bazę śmietankową:
2 jajka
300 ml śmietanki 36%
60 g cukru
1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
Na słony karmel:
8 łyżek białego cukru
150 ml wody
16 łyżek śmietany 30%/36%
2-4 szczypty soli
Do podania:
Mięta
Grillowana gruszka
Sos karmelowy
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ubijamy białka z połową cukru, w drugiej ucieramy żółtka z cukrem i wodą (aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się jasna), a w trzeciej misce ubijamy śmietanę. W międzyczasie przygotowujemy karmel. Do garnka wsypujemy cukier, rozprowadzamy go aby cienką warstwą przykrywał dno, na małym ogniu podgrzewamy, mieszając, aby się nie przypalił. Gdy cukier się rozpuści i zacznie przybierać bursztynowy kolor wlewamy energicznie wodę i szybko mieszamy (uwaga, cukier z wodą będzie na początku pryskać!). Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy śmietanę, następnie gotujemy 4-6 minut, dodajemy sól do smaku. Mieszamy zawartość trzech misek i schłodzony sos, wstawiamy do zamrażarki. Po kilku godzinach sprawdzamy czy karmel nie oddzielił się od lodów, jeżeli tak to mieszamy całą masę. Procedurę należy powtórzyć tyle razy aż lody staną się jednolite. Lody powinny spędzić w chłodzie ok. 8h zanim będą gotowe do spożycia.
Ja podałam lody z sosem karmelowym (z lidla), miętą (u mnie niestety z zamrażarki) i grillowanymi plastrami gruszki (na odrobinie oleju kokosowego). Świetnie komponują się także z sernikiem, świeżymi malinami czy truskawkami.
Smacznego :)
Takie lody, że od razu czuje się wakacje :) Bardzo fajne połączenie z gruszką i solonym karmelem.
OdpowiedzUsuńDzięki! Są naprawdę pyszne :)
Usuń