piątek, 9 września 2016

Jaglanka z bananem


O zaletach jedzenia kaszy jaglanej nie trzeba nikogo przekonywać. Jest to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, przez ostatnie lata nieco zapomniana, znów powraca na nasze stoły. Kasza ma mało skrobi, a za to dużo łatwo przyswajalnego białka, wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Przygotowanie takiego śniadania nie zajmuje dużo czasu, a dostarcza nam energii na cały poranek :) 
SKŁAD:
1 1/2 szkl. mleka (krowie lub roślinne)
1/2 szkl. kaszy jaglanej
szczypta cynamonu
1 banan
opcjonalnie kruszone gorzkie kakao/czekolada

PRZYGOTOWANIE:
Mleko doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczy. Do gotującego się mleka dodajemy cynamon i kaszę, od czasu do czasu mieszamy. Po 7 minutach zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy pokrojonego banana. Całość odstawiamy na minutę lub dwie. 
Podajemy z ziarnami kakaowca lub czekoladą,

Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Uwielbiam jaglankę. W takiej wersji stanowczo dodałabym gorzką czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat miałam pod ręką kakao, ale z czekoladą jest jeszcze lepsza :D

      Usuń
    2. Akurat miałam pod ręką kakao, ale z czekoladą jest jeszcze lepsza :D

      Usuń