O zaletach jedzenia kaszy jaglanej nie trzeba nikogo przekonywać. Jest to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, przez ostatnie lata nieco zapomniana, znów powraca na nasze stoły. Kasza ma mało skrobi, a za to dużo łatwo przyswajalnego białka, wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Przygotowanie takiego śniadania nie zajmuje dużo czasu, a dostarcza nam energii na cały poranek :)
1 1/2 szkl. mleka (krowie lub roślinne)
1/2 szkl. kaszy jaglanej
szczypta cynamonu
1 banan
opcjonalnie kruszone gorzkie kakao/czekolada
PRZYGOTOWANIE:
Mleko doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczy. Do gotującego się mleka dodajemy cynamon i kaszę, od czasu do czasu mieszamy. Po 7 minutach zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy pokrojonego banana. Całość odstawiamy na minutę lub dwie.
Podajemy z ziarnami kakaowca lub czekoladą,
Smacznego! :)
Uwielbiam jaglankę. W takiej wersji stanowczo dodałabym gorzką czekoladę :)
OdpowiedzUsuńAkurat miałam pod ręką kakao, ale z czekoladą jest jeszcze lepsza :D
UsuńAkurat miałam pod ręką kakao, ale z czekoladą jest jeszcze lepsza :D
Usuń