środa, 6 sierpnia 2014

Muffinki o smaku pizzy

Dziś mamy dla was prosty przepis na muffiny, zapraszamy do czytania :)


SKŁADNIKI:
Podstawowe: 
100 ml ciepłego mleka
250 g mąki
50 g drożdży (1/2 opakowania)
4 łyżki masła
1 jajko 
Dodatki:
garść oliwek
200-250 g sera
kilka plastrów wędliny/pół kiełbaski
mała cebulka
ząbek czosnku
pomidor
Przyprawy:
sól i pieprz
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
słodka papryka
czosnek w proszku
świeża bazylia i oregano
opcjonalnie przyprawa do pomidorów, vegeta

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozdrabniamy z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i 1/2 łyżki cukru. Odstawiamy na bok aż drożdże zaczną pracować.

Mieszamy mąkę z przyprawami (według własnego uznania, u nas poszła cała paczka ziół prowansalskich). Dodajemy jajko, rozpuszczone masło i rozczyn z drożdży. Mieszamy ciasto łyżką. Powinno być lepkie i gęste. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.


Kroimy szynkę/kiełbasę/kabanosy, cebulę, oliwki. Pomidory wkładamy do gorącej wody na minutę, potem obieramy ze skórki i kroimy. Cebulę szklimy z ząbkiem czosnku na oliwie, po chwili dodajemy mięso. Smażymy kilka minut. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. 


Ciasto mieszamy ze wszystkimi dodatkami, połowę starkowanego sera zostawiamy do posypania zrobionych babeczek. Dodajemy poszatkowane zioła.


Wykładamy ciasto do foremek, posypujemy resztą sera. Z porcji wychodzi o. 12 babeczek. 


Wstawiamy muffinki na 20 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Po upieczeniu nie wyciągamy blaszki od razu, aby babeczki nie opadły. 


Gotowe wypieki możemy podawać jako przekąskę, zabierać do pracy/szkoły lub jeść z dodatkiem sałatki na obiad ( u nas z pomidora, ogórka, oliwek, papryki i bazylii). Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz