niedziela, 24 stycznia 2016

Serek topiony z twarogu z kminkiem

O domowym serku topionym słyszałam dawno temu od mojej babci, ale jakoś nie przemawiał do mnie przepis. Myślałam-jak z twarogu i sody może się zrobić serek topiony? 
Z czasem dojrzałam do tego pomysłu, zmodyfikowałam od lat nieużywany babciny przepis i tak o to powstało mazidło na chlebek, przez które już nigdy nie sięgnę po jego sklepowe odpowiedniki :)






SKŁADNIKI
125 g twarogu (ja użyłam chudego)
2,5 g sody oczyszczonej (pół łyżeczki)
50 g masła (1/4 kostki)
sól, kminek, kurkuma
łyżka śmietanki (12% lub bardziej tłusta)

PRZYGOTOWANIE
Mieszamy twaróg ze szczyptą soli, kminkiem i sodą. Zostawiamy na 2 godziny, od czasu do czasu można zamieszać. Mieszankę umieszczamy (najlepiej w metalowej misce) w garnku z gotującą się wodą, dodajemy masła, śmietanki i gotujemy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia twarogu. Zdejmujemy z ognia, solimy do smaku, dodajemy szczyptę kurkumy aby uzyskać lekko żółty kolor.Odstawiamy do wystygnięcia, smacznego!

PS. Jeżeli serek ma trafić do gustu dzieciom to polecam rezygnację z kminku :)




Stop marnowaniu żywności





2 komentarze:

  1. Mój Mąż uwielbia taki, ja się jakoś nie mogę przekonać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Problem leży w kminku, czy ogólnie nie jest Pani przekonana do domowych serków topionych? :)

      Usuń