sobota, 4 czerwca 2016

Chłodnik litewski


Idealny obiad na gorące dni :) 



SKŁADNIKI:
2-3 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewki
młode ziemniaki
pęczek botwiny
2-4 jajka
500 ml kefiru lub maślanki
koper, pietruszka, sól, masło

PRZYGOTOWANIE:
Kroimy buraczki razem z łodygami, odrywamy część liści. Pokrojoną botwinę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ze szczyptą soli. Potem gotujemy jajka i ziemniaki (młode najlepiej smakują w mundurkach). Kroimy ogórka, rzodkiewkę i dodajemy do wystudzonej botwiny; całość zalewamy kefirem i doprawiamy solą. Kroimy dodatki-ziemniaki i jajka. Ziemniaki polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy koprem, a jajka pietruszką.
Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji: 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz