poniedziałek, 20 czerwca 2016

Wegańskie burgery z kaszy jaglanej


Pyszny zamiennik zwykłych kotletów, który zdobył serca nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców :)

SKŁADNIKI:
2 marchewki
1 duża pietruszka
1/3 selera
2 ząbki czosnku
1 szkl. kaszy jaglanej
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 szkl. słonecznika
1/2 szkl. płatków owsianych rozmoczonych w 1 szkl. wody
4 łyżki otrębów owsianych
sos sojowy, sól, chilli, czosnek, curry, opcjonalnie imbir i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy i zostawiamy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Warzywa ścieramy na tarce z małymi oczkami, podsmażamy je na oleju/oliwie/maśle. Mieszamy warzywa, otręby, słonecznik, płatki owsiane, oliwę i kasze. Dodajemy przyprawy do smaku. Z klejącej masy formujemy kotlety.
Pieczemy 10 min w 200 stopniach z termoobiegiem.





Smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcji:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz