piątek, 12 sierpnia 2016

Klasyczna lemoniada


Dzisiaj przepis na mój ulubiony napój (zaraz po mojito ;p) na upały. Klasyczna lemoniada w odświeżonym wydaniu. Skusisz się? 



SKŁAD

1 pomarańcza
2-3 cytryny
*limonka
garść świeżej mięty
szklanka cukru trzcinowego
2l wody

PRZYGOTOWANIE

Cytrusy oblewamy wrzątkiem (inaczej lemoniada zrobi się gorzka po kilku godzinach). Jedną cytrynę i pół pomarańczy kroimy. Z reszty owoców wyciskamy sok. W dzbanku mieszamy cukier z sokiem i 1/3 wody. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy resztę wody i miętę. Najlepiej najpierw ją lekko "ugnieść" w dłoni, dzięki temu aromat mięty będzie silniejszy. Odstawiamy do schłodzenia.





Uczta pod gołym niebem 2016 
 
Z dziećmi i dla dzieci 2016

3 komentarze:

  1. Wspaniały pomysł na lato!
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa lemoniada – uwielbiam : ) W sklepach jest od groma różnorodnych soków, napojów i wody smakowej, ale trudno znaleźć coś zdrowego i wartościowego. Wszędzie barwniki, konserwanty i mnóstwo cukru. Dlatego podczas upałów po prostu trzeba zrobić taką lemoniadę. Warto wykorzystać do tego duży słój z kranikiem, wtedy żaden owad nie wleci i można wygodnie napełniać szklanki. PS: sprawcą gorzkiego smaku może być biała warstwa (albedo), więc ewentualnie można dokładnie obrać cytrusy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze myślałam, że to ta wierzchnia warstwa jest sprawcą całego zła, ale może masz rację :) U mnie sparzanie zawsze działa więc nigdy nie bawiłam się w jej usuwanie, a poza tym jest to warstwa bogata w kwas askorbinowy, więc szkoda by ją marnować.

      Usuń