Dzisiaj przepis na mój ulubiony napój (zaraz po mojito ;p) na upały. Klasyczna lemoniada w odświeżonym wydaniu. Skusisz się?
SKŁAD
1 pomarańcza
2-3 cytryny
*limonka
garść świeżej mięty
szklanka cukru trzcinowego
2l wody
PRZYGOTOWANIE
Cytrusy oblewamy wrzątkiem (inaczej lemoniada zrobi się gorzka po kilku godzinach). Jedną cytrynę i pół pomarańczy kroimy. Z reszty owoców wyciskamy sok. W dzbanku mieszamy cukier z sokiem i 1/3 wody. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy resztę wody i miętę. Najlepiej najpierw ją lekko "ugnieść" w dłoni, dzięki temu aromat mięty będzie silniejszy. Odstawiamy do schłodzenia.
Wspaniały pomysł na lato!
OdpowiedzUsuń:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Domowa lemoniada – uwielbiam : ) W sklepach jest od groma różnorodnych soków, napojów i wody smakowej, ale trudno znaleźć coś zdrowego i wartościowego. Wszędzie barwniki, konserwanty i mnóstwo cukru. Dlatego podczas upałów po prostu trzeba zrobić taką lemoniadę. Warto wykorzystać do tego duży słój z kranikiem, wtedy żaden owad nie wleci i można wygodnie napełniać szklanki. PS: sprawcą gorzkiego smaku może być biała warstwa (albedo), więc ewentualnie można dokładnie obrać cytrusy.
OdpowiedzUsuńZawsze myślałam, że to ta wierzchnia warstwa jest sprawcą całego zła, ale może masz rację :) U mnie sparzanie zawsze działa więc nigdy nie bawiłam się w jej usuwanie, a poza tym jest to warstwa bogata w kwas askorbinowy, więc szkoda by ją marnować.
Usuń