niedziela, 11 września 2016

Lekki pstrąg z salsą pomidorową




SKŁAD:
pstrąg łososiowy 
cytryna
sól i pieprz
pietruszka

Salsa pomidorowa:
3 duże dojrzałe pomidory
1/2 czerwonej papryki 
1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka czosnku w granulacie
1/2 łyżeczki chili
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka startej skóry z cytryny
sól i pieprz do smaku

porcja sosu dla 3-4 os

PRZYGOTOWANIE:
Pomidory parzymy gorącą wodą i ściągamy skórkę, następnie kroimy je w drobną kostkę razem z papryką. Wrzucamy warzywa do garnka i gotujemy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wszystkie przyprawy (skórkę z cytryny należy sparzyć przed starciem). Gotujemy ok. 5 minut. Opcjonalnie zagęszczamy sos jedną łyżeczką mąki ziemniaczanej. 
Odstawiamy do ostudzenia, najlepiej na kilka godzin, żeby smaki mogły się wymieszać.

Filety/płaty pstrąga gotujemy na parze z kilkoma plastrami cytryny. Można je najpierw natrzeć solą i pieprzem, jeżeli nie lubimy delikatnego smaku gotowanej ryby. Po ok. 10 min, gdy mięso zmieni kolor na jasnoróżowy ryba jest gotowa. 
Jeżeli wcześniej jej nie doprawialiśmy teraz sięgamy po sól/pieprz i sok z cytryny. 

Rybę podajemy ze świeżą pietruszką, plastrami cytryny i salsą. Lekka i świeża :)

SMACZNEGO ! 

5 komentarzy: